You are here

Masters

Trainingen

We trainen iedere maandag van 20:00 – 21:00 en zaterdag van 17:45 – 18:45 in zwembad Ouwerkerk. Kom eens kijken en spreek een trainer (maandag) of een zwemmer aan.

 

Zwemmen bij een vereniging geeft meer voldoening dan wanneer je 'zo maar' af en toe wat baantjes trekt. Het brengt regelmaat in de gang naar het zwembad en door deskundige begeleiding wordt de zwemtechniek verbeterd. Verder doe je sociale contacten op met mensen die dezelfde interesse hebben. Het masterszwemmen heeft in Nederland duizenden beoefenaars. Van 20 tot 90 jaar en zelfs nog ouder!

Bij ‘de Dommelbaarzen’ zwemmen de Masters op een behoorlijk hoog niveau. Als het zwemmen je wel aanspreekt, maar het meer recreatief wilt uitoefenen, dan hebben we ook de mogelijkheid van trimzwemmen.

Wedstrijden

Er zijn masters die alleen voor het verbeteren van hun conditie wekelijks één of twee keer zwemmen. Er zijn echter ook masters die meer willen. Zij willen hun vooruitgang wel eens testen. Hiertoe organiseren we van tijd tot tijd testen, kun je mee doen aan de clubkampioenschappen of tijdens speciaal voor masters georganiseerde wedstrijden. Er zijn heel veel evenementen op regionaal, nationaal, Europees en wereldniveau.  Daarbij worden afstanden gezwommen van 25 meter tot 5 kilometer. En voor de echte 'die hards' zijn er nog langere afstanden. Als master zwem je tegen leeftijdgenoten. De deelnemers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen van vijf jaar: 25-29, 30-34, enzovoort.

De meeste Masters die bij de Dommelbaarzen zwemmen doen dat niet met het oogpunt van het zwemmen van masterswedstrijden. Een deel doet het puur voor het plezier, een ander deel gebruikt het als ondersteunende training bij andere sporten zoals Biathlon, Triathlon.

Een andere mogelijkheid om je opgedane vaardigheden in de praktijk te brengen is het meedoen aan Open Water wedstrijden. Zo hebben een aantal masters afgelopen jaar meegedaan aan de Nautische Mijlen, een prestatietocht van 3 nM (ongeveer 5,5 km) in de Maas van Cuijck naar Grave en hebben een deel van de masters gedurende de zomerstop fanatiek in de IJzeren Man getraind.

Iedereen kan meedoen, ook al heb je in je jeugdjaren nog nooit aan wedstrijden meegedaan. Er zijn zeker voor de kortere afstanden geen beperkingen, zoals limieten. Immers, het internationale mastersmotto is: fitness, friendship and understanding. Overigens zijn er ook mastersdisciplines in waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en openwaterzwemmen. Deze specialisaties worden bij ‘de Dommelbaarzen’ niet aangeboden.

Wachtlijst

Door het enorme succes van de Masters gekoppeld aan het gebrek aan zwemwater zijn we helaas genoodzaakt zijn om tijdelijk een ledenstop in te stellen voor de maandagavond. Op zaterdag is er nog wel plaats, en nieuwe leden voor maandag kunnen wel op een wachtlijst worden geplaatst. Zodra er plaats is wordt je opgeroepen. En natuurlijk kun je altijd een keertje komen proefzwemmen, in overleg met de trainer.