You are here

NK lang bad / SWIMCUP 2015 Deel 3

Deel 3: nabeschouwing dag 4 ONK 2015 lang bad / SWIMCUP

Dag 4
1e Paasdag. Traditioneel de dag waarop de Paashaas iets met eieren doet. In ieder geval verstopt hij ze niet in het zwembad van Pieter van den Hoogenband want daar was vandaag een delegatie van de Dommelbaarzen ruimschoots de hele dag aanwezig. Geen paasei te zien. Maar wat dan wel:

Ochtendsessie NK/SWIMCUP 2015
Allereerst was er de ochtendsessie van het Open Nederlandse Kampioenschap te aanschouwen. Hierin waren twee Dommelbaarzen actief. Wietse Beerens met twee zwemraces, namelijk de 200m schoolslag vroeg in de ochtend en de 100m rugslag aan het eind van de ochtend. Daar tussen zwom Teun van Houtert de voor hem favoriete afstand namelijk de 50m vrij.

Wietse, die al vroeg was opgestaan om fysiek goed wakker te zijn, lag al rond 08:00 uur in het water om in te zwemmen. Rond 9:20 uur stond de race van Wietse gepland. Hoewel hij het NK-limiet onlangs (18 januari 2015) nog had behaald, weerhield dit Wietse er niet van om zijn tijd van 2:29,07 aan te scherpen tot 2:28,58. Dat dit een scherpe tijd was, bleek al gauw. Hiermee plaatste hij zich rechtstreeks voor de B-finale. De vorm van Wietse werd nog eens benadrukt doordat hij iets later, ondanks een vermoeiende 200m schoolslag, ook zijn recente PR op de 100m rugslag wist te benaderen. Met maar 0,12 seconde boven zijn tijd zwom Wietse naar een 1:02,12.

Tussendoor had Teun van Houtert de 50m vrij afgelegd in 25,65 (zijn PR van 25,51 dateerde van november 2014). Met een lijst van verbeterpunten, die tijdens deze race (https://youtu.be/hQbYMrAPLVs
) zijn geconstateerd, moet het zeker mogelijk zijn om binnenkort de barrière van 25 seconden te kunnen slechten.

SWIMCUP voor junioren

Traditioneel wordt er op zondag tijdens het NK/Swimcup de Swimcup voor junioren gehouden tussen de ochtendsessie en de finales die in de namiddag plaats vinden. Hoewel er voor deze wedstrijd geen startlimieten gelden, wordt de wedstrijd wel gelimiteerd op basis van inschrijftijden. Anders gesteld hoe sneller je zwemt, des te meer kans heb je om mee te mogen doen. Van de junioren bij De Dommelbaarzen kwamen vooral Max Peters en Mike Krielaart hiervoor in aanmerking. Dit met het gegeven dat beide heren op 1e paasdag best wel zin hadden in een sportieve uitdaging, was voldoende aanleiding om ze voor deze wedstrijd aan te melden. Beide waren geplaatst voor de 100 vrij (Max als 20e en Mike als 59e). Verder was Max op de 100m schoolslag als 16e en Mike op de 100m vlinder als 11e geplaatst.

Max die vanwege andere verplichtingen de afgelopen periode minder getraind heeft, had bij de vrije slag duidelijk moeite om weer in het goed slagtempo te komen. Hoewel de race qua tijd (1:00,30) dicht in de buurt van Max zijn PR (0:59,89) op de 100m in een 50m bad lag, waren de verwachting wat hoger gespannen.
Dat het herstel in één race al behoorlijk terug kan komen bewees Max met de 100m schoolslag. Afgelopen maand had Max in een 25m bad een tijd van 1:12,91 gezwommen. Met een tijd van 1:16,51 benaderde Max deze tijd (verschil 25m/50m bad tijd bedraagt namelijk circa 3 sec). Dit is en PR van bijna 9 sec op zijn 50m bad tijd.

Mike Krielaart zwom een keurige 100m vrij. Zijn inschrijftijd van 1:00,43 gebaseerd op een 25m bad werd op 0,85 sec benaderd in een 50m bad. Dit kan worden beschouwd als een stevige PR hetgeen ook betekent dat Mike in 25m bad binnenkort onder de magische grens van de minuut moet kunnen duiken. Ook op de 100m vlinder was de tijd dik in orde. Zijn eindtijd van 1:09,43 is vergelijkbaar met zijn kortgeleden gerealiseerde PR in een kort bad, namelijk 1:06,27 (circa 3 sec verschil vanwege minder keerpunten). Met name de eerste baan was technisch goed gezwommen. Op de terugbaan waren wat verbeterpunten te constateren, waar de aankomende maanden hard aan gewerkt kan worden zodat bij de Brabantse Zomerkampioenschappen een perfecte race kan worden neergezet.

Finale middagsessie NK/SWIMCUP 2015

Terwijl Mike en Max de Swimcup voor junioren afwerkte, was Wietse terug naar huis (Tilburg) gegaan om te eten en gelukkig even te slapen. Rond 15:00 uur was Wietse weer terug in het zwembad te Eindhoven om zich voor te bereiden op de B-finale 200m schoolslag.
Deze finale was als eerste nummer gepland. Klokslag 16:00 uur werden de zwemmers gepresenteerd. Met twee races achter de rug, waarin met verschillende race indelingen was geëxperimenteerd, werd nu gekozen om zo lang mogelijk op een grote slaglengte te blijven zwemmen en hooguit op de allerlaatste 25 tot 10m de frequentie bewust de slagfrequentie te gaan verhogen.
De gekozen racetactiek bleek te werken. Met een verbetering van 1,28 sec scherpte Wietse zijn recente PR (2:28,58) van vanochtend aan naar 2:27,30. Goed voor een fantastische tiende plaats bij het NK (inclusief alle bondzwemmers).
De race van Wietse Beerens is hier te zien:https://www.youtube.com/watch?v=kWrHdW4xl_E
.

Moe maar vooral voldaan na vier dagen Swimcup hebben Wietse, Eline Nijskens en Ronald tijdens de laatste sessie nog mogen genieten van de prestaties van oa. Femke Heemskerk (NR op de 100m vrij) – Ranomi Kromowidjojo / de geweldige show van Cameron van der Burgh met zijn geweldige onderwaterfases tijdens de 200m schoolslag / de 50m vlinderslag (zonder ademhaling) van Sarah Sjöström de 400m vrij van Maarten Brzoskowski/ Sebastiaan Verschuren en natuurlijk Pepijn Smits.

Kortom een goede afsluiting van een geweldig toernooi.