You are here

NK lang bad / SWIMCUP 2015 Deel 2: De nabeschouwing

Deel 2: nabeschouwing dag 1 en 2 ONK 2015 lang bad / SWIMCUP
 
Dag 1:
NK/Swimcup: het blijft altijd weer een bijzondere ervaring. De sfeer, de organisatie, de races. Alles is anders. Het begint al met het tijdstip. Starten de meeste wedstrijden ergens in de middag. Het inzwemmen voor een NK/SWIMCUP begint al om 08:00 uur. Immers de wedstrijd start al om 09:00 uur. Dan hebben we nog mazzel dat we dicht bij Eindhoven zitten. 
Overigens als je de pech hebt om je eerste race om 09:00 uur te moeten zwemmen (zoals Loek van Houtert/ ex-Dommelbaars), kun je al om 05:30 je bed uit. Anders is je lichaam niet wakker genoeg om zo vroeg al te kunnen racen.
 
De eerste dag moet je sowieso eerst inchecken bij de accreditatie. Oftewel de toegangspasjes ophalen bij de speciale zwemmersingang. Na het verkrijgen van de accreditatie en natuurlijk het programma, kan worden doorgelopen, omgekleed en vervolgens een mooie ruim plek op de tribune worden veroverd. Voor dag 1 was er voor de Dommelbaarzen maar 1 deelnemer, namelijk Wietse Beerens die de loodzware afstand 400m wissel op he programma had staan. Mede doordat ook zwemvereniging Koewacht met twee zwemsters was vertegenwoordigd, hebben we een Koewacht/Dommelbaarzen honk op de tribune ingericht. Daarbij scheelde het natuurlijk dat Eline Nijskens ploegleider bij Koewacht was. 
Als de zwemmers gaan inzwemmen, lijkt het bijna weer op een gewone wedstrijd. Met een behoorlijke dosis gezonde spanning kwam Wietse aan de start voor 400m wissel series. De race van Wietse is hier te zien (https://www.youtube.com/watch?v=hCOAf_mRhIw ). Hoewel Wietse de Nederlandse limiet een paar weken geleden pas had behaald (tijd 4:50,28), weerhield dit hem er niet van om ruim een seconde van zijn tijd af te snoepen (4:48,83). Al heel gauw werd duidelijk dat deze tijd goed was voor een stevige plek in de B-finale.
 
Ter verduidelijking:
De snelste 8 zwemmers tijdens de series (inclusief de buitenlandse toppers) starten in de A-finale. De B-finale wordt vervolgens gevuld met de resterende beste 8 Nederlandse zwemmers. 
Klein detail: de series zijn ’s ochtends van 09:00 t/m circa 12:00 uur. Na een stevige onderbreking worden de finales vervolgens tussen 16:00 en 18:30 uur afgewerkt. In ons geval gingen we even naar huis: eten en Wietse even slapen om vervolgens weer rond 15:00 terug in het zwembad te zijn om in te zwemmen.
Tijdens de finale lukte Wietse het om de loodzware race nog beter uit te voeren. Met een vlakke raceopbouw zwom hij nog een seconde van zijn tijd in de ochtend eraf. Met een tijd van 4:47,80 werd Wietse 9e van Nederland. Een enorme goede prestatie. Deze race is hier te zien (https://www.youtube.com/watch?v=SQ0dR1e9SnM).
Uiteraard met een goed gevoel vertrok iedereen naar huis om eigenlijk alweer bezig te zijn met de volgende dag. Op tijd pasta eten, even ontspannen en op tijd naar bed, want dag 2 stond in het teken van de 200m wisselslag.
 
Dag 2:
Dag 2 kende bijna dezelfde voorbereiding. Toch is zo’n tweede dag al heel wat relaxter dan de eerste (zeker wanneer dag 1 goed is verlopen). Geen accreditatiegedoe want de pasjes zijn het hele toernooi geldig. Omdat Wietse nu iets later in de ochtend de serie moest zwemmen, kon ook alles iets later starten. Dit is dan ook het voordeel van zo’n groot toernooi. Je kunt dan altijd op elk moment in het trainings- of springbad (in Eindhoven) in- en uitzwemmen.
Hoewel de 200m wissel de helft van een 400m wissel is, geldt dat het nog steeds een zware afstand is. Je moet namelijk bijna elke slag op sprintniveau zwemmen. Alles kom je daarbij tegen: verzuring, buiten adem, ….. 
De race van Wietse is hier te zien (https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=SQ0dR1e9SnM). Zoals verwacht snoepte Wietse ook hier wat van zijn tijd af. Door 2:14,47 te zwemmen verbeterde Wietse zijn tijd met circa 2,2 seconden. Met deze tijd stond Wietse net niet in de B-finale. 
Voor de Dommelbaarzen betekent dit dat daarmee het NK-Swimcup zondag pas weer verder gaat met twee afstanden voor Wietse en 1 afstand voor Teun van Houtert.
Voor coach Ronald van Houtert echter niet. Doordat zijn zoon Loek van Houtert op alle dagen moet zwemmen, geldt dat de wekker weer op tijd gezet kan worden.
 
Andere memorabele feitjes dag 2:
Femke Heemskerk: Nederlands record op de 200m vrij
Moniek Nijhuis: Nederlands record op e 100m schoolslag
Maarten Brzoskowski: WK-limiet op de 1500m vrij
Oud Dommelbaars Pepijn Smits dikke pr op de 1500m vrij
Oud Dommelbaars Loek van Houtert 4e op de 200m vlinder.
 
Kortom een mooie dag.
 
Error | Dommelbaarzen

Error

Error message

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/gring0/domains/dommelbaarzen.com/public_html/includes/common.inc:2755) in drupal_send_headers() (line 1486 of /home/gring0/domains/dommelbaarzen.com/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • PDOException: SQLSTATE[HY000]: General error: 2006 MySQL server has gone away: SELECT 1 AS expression FROM {variable} variable WHERE ( (name = :db_condition_placeholder_0) ); Array ( [:db_condition_placeholder_0] => cron_last ) in variable_set() (line 1245 of /home/gring0/domains/dommelbaarzen.com/public_html/includes/bootstrap.inc).
The website encountered an unexpected error. Please try again later.

Uncaught exception thrown in shutdown function.

PDOException: SQLSTATE[HY000]: General error: 2006 MySQL server has gone away: DELETE FROM {semaphore} WHERE (value = :db_condition_placeholder_0) ; Array ( [:db_condition_placeholder_0] => 6163923095b7c9c2fc39154.89496254 ) in lock_release_all() (line 269 of /home/gring0/domains/dommelbaarzen.com/public_html/includes/lock.inc).